top of page
  • mezicanja

Pleničke je prala ...

Updated: Sep 20, 2019

Odločila sem se, da danes objavim post o pralnih pleničkah, saj so te še vedno tabu tema in se o njih premalo govori oziroma ve. Ljudje ne vedo, da so te pleničke spet nazaj v "modi" oziroma se uporabljajo. Vsi so marketinško naravnani na plastične plenice za enkratno uporabo. Priznam, da sem tudi jaz v začetku nosečnosti razmišljala o uporabi enkratnih plenic, saj za pralne sploh nisem vedela.

Potem pa sem po naključju v skupini nosečnic, ki so isto imele rok poroda v januarju, zasledila objavo nosečnice o uporabi pralnih plenic. Jaz kot jaz in moj firbec, sem začela malo bolj poglobljeno brskati oziroma raziskovati o teh pleničkah. Prva stran, ki sem jo odprla je bila Slovenska znamka pralnih pleničk Racman. Ko sem videla ceno teh plenikč, sem stran takoj zaprla in za nekaj časa idejo o uporabi teh pleničk potisnila na stran. Ja, sama investicija v zadostno zalogo plenic, na začetku, je res draga, vendar na dolgi rok se vsekakor izplača in prihrani kar nekaj evrov.

No, po nekaj tednih, ko sem res imela veliko časa, saj sem bila na bolniški, sem ponovno začela malo brskat in raziskovat. Nakar sem odkrila tudi super skupinico na Facebooku o pralnih pleničkah (pralne pleničke-vse o pralnih pleničkah). V tej skupinici res najdete vse o pralnih pleničkah, predvsem pa lahko nakupite celo zalogo rabljenih a lepo ohranjenih pralnih pleničk. Veliko nasvetov in podpore s strani uporabnic. Mene so zelo navdušila in sem šla počasi v nakup.


Jaz sem že na začetku naredila začetniško napako, seveda, nisem imela pojma, kaj in kako, pa sem kupila eno vrsto pleničk, iste znamke (fitted leničke od Racmana), sicer rabljene pa vseeno. Ob prihodu Lane pa sem ugotovila, da ji prvotno kupljene pleničke sploh ne ustrezajo, tako sem morala vse prodati.





Moj nasvet če šele začenjate z uporabo pralnih pleničk, kupite raje različne modele in znamke, ker vsakemu dojenčku odgovarja nekaj drugega (eni so drobižki, drugi boj močnejši, spet eni bolj lulajo, drugi manj). Po rojstvu Lane sem kupovala različne znamke in modele, veliko tudi rabljenih, a lepo ohranjenih, nekaj pa tudi novih. O znamkah in tipih pleničk pa v povsem novi objavi. Še bolj pa priporočam, da obiščete kakšno pleničarsko srečanje, ki se odvija po krajih naše prelepe deželice.


Pa še eno opozorilo, od teh prelepih pleničk obstaja velika nevarnost, da postanete (predvsem mamice) odvisne, ker so tako lepe in nikoli jih ni dovolj za naše male ritke, čeprav so predali že polni pleničk. Jaz imam sedaj kar precejšnjo zalogo, čez 30 pleničk plus vložki. Tako, da lahko perem na štiri dni brez problema, da imam peti dan še dovolj zaloge (ko se pleničke sušijo). (več o pranju pleničk pa v posebni objavi).


Da nadaljujem, ko sem kupila prvo zalogo rabljenih Racman plenic in partnerju ter domačim povedala, da bom uporabljala pralne plenice, sem doživela šok in začudenje, kot da sem rekla ne vem kaj. najbolj znani in pogosti stavki, ki sem jih večkrat slišala: "Kaj ti boš prala te plenice", "pa kje boš pa imela čas se še s temi plenicami ukvarjat" "a te plenice sploh še kdo uporablja" ipd. Že na začetku nisem imela nobene podpore, vendar kljub temu nisem obupala. Ne glede na vse negativne opazke in komentarje sem si hvaležna, da sem poslušala sebe in bila vztrajna ter danes veselo uporabljam pralne pleničke. Meni je previjanje v veselje, ko vsakič izbiram katero lepo pleničko bom dala moji punčki na ritko :)


Ljudje imajo popolnoma napačno mišljenje. Uporaba pralnih plenic ni noben bav bav in ne vem kakšen dodaten napor. Uporaba je čisto enostavna, kot bi dala en koš perila prat, nato dam sušit in to je to. Zlagam pa z velikim veseljem, ko imam v rokah te čudovite vzorčke in barve. Najbolj pomembno je to, da je mala ritka v naravnih materialih in ne v plastiki. Prednost je tudi ta, da ni nobenih pleničnih izpuščajev, rdeče ritke. Krem za plenični predel, takšnih in drugačnih, le redko uporabim, ker nimam potrebe. Je, vredno razmislit. Poleg vsega pa prihranite tudi denar, čeprav je začetna investicija nekoliko dražja, se na dolgi rok vseeno izplača. Ampak, meni finančno to ni toliko pomembno, kot dejstvo, da uporabljam okolju in naravi prijazne pleničke. Predvsem pa prijazne mali ritki. Ko vem v kaj odenem ritko. V posebni objavi bom navedla tudi prednosti in vzdrževanje, pranje pleničk.





Tudi pri meni so bili začetki težki, ko sploh nisem dobro vedela, kateri model je pleničke je najboljši, kaj sploh uporabljat, kako pravilno namestit pleničko, na koliko ur menjati, kako shranjevat umazane pleničke, na koliko dni in kako prati, kako sušiti v hladnejših dne, ipd. Imela sem tisoč in eno vprašanje pa še dvom ali bom sploh zmožna ob vseh negativnih komentarjih, tudi s strani partnerja. Ampak se nisem ozirala na nobenega in vztrajala. Sprva sem se lovila, je bilo kar nekaj mokrih bodijev. Ampak mi je z vsakim dnem šlo bolje od rok. danes ko pišem tale post, se kar smejim. Ampak vsak začetek je težak. Danes se mi zdi, da sem že kar mojstrica v uporabi pralnih pleničk in bom z veseljem svetovala o tem kar pač vem, nimam a toliko znanja kot nekatere. Tako bom tudi na svojem blogu pisala o svojih izkušnjah, spoznanjih glede pralnih pleničk (vse kar vem in sem do sedaj spoznala).


Toplo priporočam tudi obisk spletne trgovinice pralne - pleničke., kjer najdeš lepo predstavitev o vsakem modelu pleničke. Tudi, če nimate nobenega znanja, boste tu izvedeli, se upam trditi, da vse kar potrebujete za začetek. Gre za spletno trgovinico najbolj prodajnih tujih znamk pleničk, ki jo vodi Barbara s svojim partnerjem Jernejem. Zelo prijazna in res pomaga glede kakršne koli težave ali odgovori na vsa vprašanja. Vedno pripravljena priskočiti na pomoč. Vidi se, da je s srcem in dušo predana svoji trgovinici. Takšnih je malo. Omogoča tudi preizkušanje različnih modelov in znamk pleničk. V kolikor pleničke ne ustrezajo pa vrne denar v obliki bona. Organizira tudi pleničarska srečanja po vsej Sloveniji, kjer predstavi pleničke, različne modele in znamke. Tako lahko sami vidite, preizkusite pleničke, ki jih prodaja in vam tudi z veseljem svetuje. Res odlična ideja in super za začetek, da dobite prvi vtis o teh čudovitih pleničkah.

Več o tej trgovinici pa tudi v posebni objavi.


Sem pa doživela pozitiven odziv pri Laninem pediatru, sestra je bila navdušena nad pleničkami in nas je pohvalila. Jaz pa seveda vsa vesela, ko sem dobila takšno pohvalo, saj sem bila povsod deležna začudenja.


Upam, da bom s tem morebiti le navdušila kakšno novo uporabnico pralnih pleničk. :)


Lep pozdravček



183 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page