top of page
  • mezicanja

Delno brezpleničarstvo

Updated: Nov 12, 2019

Danes sem se odločila, da ponovno nekaj objavim na temo plenic. Ni čisto o pralnih plenicah. Se mi pa zdi zanimiva tema. Gre za temo o brezpleničarstvu. Na kratko, to je odvajanje od plenic. Delno brezpleničarstvo pa pomeni, da dojenček oziroma otrok bodisi kaka ali lula zunaj plenic, v kahlico ali školjko. Navadno delno brezpleničarstvo pomeni, da otrok kaka v školjko ali kahlico, lula pa v pleničke. Lažje je namreč prepoznati znake ko otroka kakat. Ni pa nujno, lahko je tudi obratno.


Nekateri starši že od rojstva začnejo z brezpleničarstvom, kako to poteka vam priznam, ne vem. Mi je pa zanimivo prebrati v Facebook skupini pralne pleničke, ko katera mamica napiše da ima dojenčka že od rojstva brez plenic. Občudujem jih. Jaz se za to nisem opogumila.

Na voljo je tudi priročna knjiga z naslovom Od rojstva brez plenic, avtorice Ane Božič.

Obstaja celo spletna stran brezplenic.si in pa izobraževanje za učitelja brezpleničarstva. Če vas več zanima o tem skočite na stran www.brezplenic.si kjer boste izvedeli vse o brezpleničarstvu.

Nekateri dojenčki tudi zelo zgodaj pokažejo interes za brezpleničarstvo. Na primer z jokom nakažejo da ne želijo plenice. Če se dojenček ob vsaki namestitvi plenice zelo joka, je to lahko jasen znak da pleničk ne želi. Tako ga je smiselno posesti na kahlico, da se polula in morebiti pokaka. Če dojenček še ne more samostojno sedeti ga držite v položaju lunice.



Kdaj in kako sva začeli z Lano?

Lana že tako prehiteva v razvoju. Pri sedmih mesecih je začela kazati interes oziroma jasne znake za kakanje. Začne se napenjat in točno vem da je to znak za kakanje. Včasih se pokaka takoj, ko jo posedem na školjko ali kahlico, spet drugič traja nekaj časa. Pride pa dan, ko greva večkrat sedet na školjko, da pride kakec ven, saj je bil le lažni alarmi. Sva se pa glede kakanja, sedaj, v dveh mesecih že res izurili in nama kakec le redko pobegne v pleničko. To se nama večinoma zgodi, ko smo kje od doma, na poti. Ali pa smo pač prepozne.



Kdaj vem, da bo res kakala?

Ko lepo sedi na školjki in se ne upira. Kadar se začne upirati in nemirno sedi ter se želi na vsak način vstati potem vem, da je bil le lažni alarm.


Včasih se napenja pa je le lažni znak za kakanje, tako greva lahko v enem dnevu po večkrat na dan samo sedeti na školjko. Ampak tudi to je v redu, saj se s tem počasi privaja na kahlico oziroma školjko. Če ne kaka se pa včasih polula v školjko. Tudi to je super.




To je pri nama delno brezpleničarstvo, da Lana, vačinoma, kaka že v kahlico. Lula pa v pleničke. Občasno se polula med previjanjem, na previjalni podlogi ali med kakanjem v školjko.

Naj omenim, da Lana raje sedi na školjki kot kahlici, tako večinoma prakticirava kakanje na školjki, saj se pri sedenju na kahlici samo odriva in se hoče vstajati. Tako, da pri nas kalhlica zaenkrat ni zaželena oziroma priljubljena. Zaradi tega sem kupila nastavek za na školjko, tako sedi kot bi sedela na kahlici. Še vedno pa najraje kaka tako, da jo držim v naročju v položaju lunice ali v sedečem položaju (jo po sedem na školjko in držim pod pazduhami).


Naj omenim, da Lana raje sedi na školjki kot kahlici, tako večinoma prakticirava kakanje na školjki, saj se pri sedenju na kahlici samo odriva in se hoče vstajati. Tako, da pri nas kalhlica zaenkrat ni zaželena oziroma priljubljena. Zaradi tega sem kupila nastavek za na školjko, tako sedi kot bi sedela na kahlici. Še vedno pa najraje kaka tako, da jo držim v naročju v položaju lunice ali v sedečem položaju (jo po sedem na školjko in držim pod pazduhami). V dveh mesecih odkar že dokaj redno kaka v školjko oziroma zunaj plenice je na to vedno bolj navajena. Je pa res, da če se nekaj dni zaporedoma pokaka v pleničko, ji pride malo izven navade in se težje ponovno privadi. Zato se res trudim, tudi če gre za lažno napenjanje, da greva pravočasno na školjko sedeti, da se morebiti pokaka.

V dveh mesecih odkar že dokaj redno kaka v školjko oziroma zunaj plenice je na to vedno bolj navajena. Je pa res, da če se nekaj dni zaporedoma pokaka v pleničko, ji pride malo izven navade in se težje ponovno privadi. Zato se res trudim, tudi če gre za lažno napenjanje, da greva pravočasno na školjko sedeti, da se morebiti pokaka. V dveh mesecih odkar že dokaj redno kaka v školjko oziroma zunaj plenice je na to vedno bolj navajena. Je pa res, da če se nekaj dni zaporedoma pokaka v pleničko, ji pride malo izven navade in se težje ponovno privadi. Zato se res trudim, tudi če gre za lažno napenjanje, da greva pravočasno na školjko sedeti, da se morebiti pokaka.


Pralne pleničke primerne za brezpleničarstvo?


Jaz v svoji zbirki pleničk še nimam pleničke primerne prav za brezpleničarstvo oziroma za privajanje na kahlico. Ena izmed takšnih pleničk je plenička znamke Popolini EasyFree iz Nemčije. Pleničko je možno kupiti v treh različnih velikostih (S, M, L). Kupite jih lahko v spletni trgovini pralne-plenicke.si. Jaz jo bom v kratkem kupila, ker vse pleničke iz moje zaloge so zelo nepraktične za odpenjanje in zgubim res veliko časa dokler Lano slečem in po sedem na školjko. Ko jih naročim in preizkusim pa napišem kako se obnesejo.



Še najbolj primerne so pleničke na ježka, ker se res dokaj hitro odpne plenička. Na pritiskače pa nikakor ne priporočam, je zelo zamudno. Od pleničk na pritiskače mi je še najbolj všeč Grovia vse v enem, ker ima drugačen sistem zapenjanja (zapenjanje na boku).



Starši ne obremenjujte se s tem, če vaš otrok še kaka v pleničke. Eni so prej, drugi kasneje ven iz pleničk. Vsak otrok rabi svoj čas. Vsak je zase edinstven. Otrok bo sam pokazal zanimanje za kahlico.

Priporočam pa vam, da potem ko otrok že samostojno sedi, ga med previjanjem posedite na hahlico ali školjko, počakajte nekaj časa, da se vsaj polula. Že s tem dobi občutek, kdaj lula brez pleničke. Tako se bo prej privadil na lulanje zunaj pleničke.


Po eni strani sem vesela, da je Lana že zgodaj začela z delnim brezpleničarstvom, po drugi pa kar žalostna, ko vem da bom počasi prenehala z uporabo prelepih pralnih pleničk. Te pleničke te res zasvojijo. ❤️🥰 Perice pleničk me razumejo 😀



376 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page